Utánpótlás foci

55. Nemzetközi Gyermek Játékok Daegu

utánpótlás,2008,nemzetközigyermekjátékok SC Hírös-Ép

Idén nyáron Dél-Koreában, Daegu városában került megrendezésre az 55. Nemzetközi Gyermek Játékok (International Children's Games, ICG), melyen címvédőként képviselték városunkat a kecskeméti labdarúgók. Az elmúlt évek sikerszériáját folytatta az idei csapat, amely zsinórban 4. alkalommal jutott el a játékok döntőjébe, ahol ezúttal az ezüstérem jelentette a csúcsot! Ezzel a sikerrel az Ausztráliában (Lake Maquaire 2015) szerzett bronz, a litvániai (Kaunas 2017), izraeli (Jeruzsálem 2018) és angliai (Coventry 2022) aranyérmek után, Dél-Koreában tették teljessé az éremkollekciót a fiúk.
 
A hagyományokhoz híven, ezúttal is kizárólag Kecskeméten nevelkedett fiatalok alkották a 8 fős keretet, akik mind a három tradicionális utánpótlásnevelő egyesületet képviselték, volt korábbi UFC-s, KLC-s, HÍRÖS-ÉP-es játékos is, természetesen többségük mára a Kecskeméti LA labdarúgója. A csapatot az elmúlt évekhez hasonlóan Kertész Balázs vezette.
 
Kertész Balázs összefoglalója az 55. Nemzetközi Gyermek Játékokról
 
,,Idén Daeguban, július 3 és július 10 között került megrendezésre az ICG, melyen Kecskemétet a 8 labdarúgó fiú mellett, 2-2 leány és fiú úszó és atléta, valamint 1-1 leány és fiú asztaliteniszező képviselte, így állt össze a 18 fős sportolói csapat. 
 
Véleményem szerint az idei játékok volt a legösszetettebb, ez állította a legtöbb kihívás elé a gyerekeket azok közül, melyeken én korábban részt vettem sportolóként (Coventry 2005) vagy edzőként (Kaunas 2017, Jeruzsálem 2018, Coventry 2022, Daegu 2023).
 
A játékok szerves részét képezik a sportversenyek mellett, az új kultúrák, a különböző nemzetiségű sportolók megismerése (idén 4 kontinens, 50 országának, 86 városából, 1800 fő 12-15 éves sportoló vett részt). Az egyhetes sportfesztivál alatt barátságok, nemritkán szerelmek születnek (olykor tökéletes csapatmunka támogatásával ;) ). 
A helyszín idén is tökéletes volt, a helyi egyetem campusában, egyhelyen voltak elszállásolva a résztvevők, itt volt az étkezés és szerencsénkre a labdarúgópályák is. 
Ami a korábbi rendezvényekhez képest extra kihívást jelentett, az a +7 óra időeltolódáson túl, elsődlegesen a szélsőséges időjárás volt. Megtapasztaltuk az ázsiai fullasztó, párás meleget, az  égető napsütés, és játszottunk olyan monszunesőben, hogy 1 métert nem mozdult előre a ”füvön” a labda, a pálya minden pontján 5-10 cm víz állt. Ehhez adódott még hozzá az étkezés, a keleti konyha szokatlan ízei, illatai, alapanyagai, melyek mind kihívások elé állították a srácokat. 
 
Viszont a legfontosabb, hogy az elmúlt évek legkiegyensúlyozottabb mezőnye állt itt össze. A 10 csapatos tornán 5 hasonló képességű csapat volt, melyből kétséget kizárólag az összességében legjobb csapat, a lengyel Plock emelhette magasba a trófeát. Ugyanakkor azt mindenképpen meg kell említenem, hogy a többi európai edzővel beszélgetve egyöntetű véleményünk volt, hogy a legjobb futballt meglepetésünkre a taiwani csapat játszotta, akik végül nem jutottak be a legjobb négy csapat közé. 
 
Ami a csapatunkat illeti, le a kalappal a fiúk előtt, teljes mértékben kihozták a rendezvényből a maximumot a pályán és azon kívül is! A legjobb mérkőzésünket rögtön az első találkozón játszottuk, pont a taiwani csapat ellen - akikkel egyébként jó kapcsolatot alakítottak ki a fiúk, jó volt látni, hogy két teljesen más kultúrából jövő gyerekek milyen jól megtalálták a közös hangot – igazából ekkor voltak a legkedvezőbbek a körülmények a mi játékunkhoz. A további találkozókon meccsről meccsre kezdett megmutatkozni a játékunkon a többnapos rendezvény lenyomata, de a küzdőszellem, a szenvedély a végsőkig bennünk volt. Sajnos a döntő napjára a sérülések miatt elfogytunk. Gyakorlatilag 3 félidőt, benne a teljes döntőt csere nélkül küzdötték végig a fiúk. Az elődöntőt így is magabiztos győzelemmel húztuk be, majd a döntő első félidejében még jól tartottuk magunkat, azonban teljesen érthető módon a második játékrészre minden muníció elfogyott a gyerekekből.
 
Összességében büszke vagyok a fiúkra, az idei torna sportszakmailag is magas színvonalú volt, ehhez még hozzá adódtak a teljesen szokatlan körülmények, amelyeknek köszönhetően még többet tanulhattak ebből a túrából, mit a korábbi évek játékosai. Továbbá örömteli volt látni, hogy a rendezvény másik fő összetevőjében, a társaskapcsolatok építésében is kiemelkedően teljesítettek, aktívan, csapatként vettek részt a kísérő rendezvényeken és a délutáni kimenők alatt sem voltak tétlenek.
 
Ezúton is szeretném megköszön Kecskemét Város Önkormányzatának, hogy idén is megadták a bizalmat a kecskeméti labdarúgóknak, hogy képviseljék városunkat ezen a kivételes rendezvényen!
Végül, de nem utolsósorban nektek fiúk – Félix, Zente, Marci, Bálint, Patrik, Brendon, Viktor, Ákos -  KÖSZÖNÖM, hogy veletek én is újabb élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodhattam! Biztos vagyok benne, hogy mindnyájunk számára maradandó emlékeket hoztunk haza! 
Jó nyarat és sikeres új szezont kívánok mindenkinek!”
 

55. Nemzetközi Gyermek Játékok Daegu

Játékosok

Tóth Félix
Nagy Ákos
Iványi Zente
Kobela Patrik
Simon Bálint
Utasi Brendon
Hajnal Viktor
Hegedűs Marcell
 

Eredmények

Csoportmérkőzések
Kecskemét – Hualien (Taiwan) 4:1
Kecskemét – Hadera (Izrael) 1:1
Kecskemét – East Samos (Görögország) 3:1
Kecskemét – Athén (Görögország) 16:0
 
Elődöntő
Kecskemét – Medias (Románia) 3:0
 
Döntő
Kecskemét – Plock (Lengyelország) 0:4
 

Megosztás!

Kapcsolódó oldalak