Felnőtt futball

Értékelés Kertész Zoltánnal, az SC Hírös-Ép elnökével

kerteszzoltan

Elérkezett a június, befejeződött a pontvadászat és azonnal a legfényesebb érem került a játékosok nyakába. Ilyenkor mindenki visszatekint és értékeli a maga mögött hagyott szezont, valamint a jövőre nézve terveket készít és célokat tűz ki. A sikeres bajnoki évadot követően kérdeztük Kertész Zoltánt a múltról, jelenről, jövőről.

Kezdjük az elején. Tavaly nyáron, az első edzést megelőzően milyen eredménnyel lett volna elégedett a bajnokságot tekintve?
Az alap célkitűzés az első öt hely valamelyikének megszerzése volt úgy, hogy a hazai mérkőzéseket domináljuk, közönségcsalogató játékkal egy jó közösség kialakítása mellett. Az első fordulók után látszott, hogy a célunk nem irreális, a mutatott játékunk is javult. Később csatlakoztak hozzánk páran, így az őszi szezon közepére egyértelműnek tűnt, hogy benne leszünk az élmezőnyben tavasz végén is.

Első évében osztályt lép a gárda. A Megyei II. osztályban mik lehetnek a reális célok?
Az idei bajnokságból kiindulva, valamint a folytatott tárgyalások fényében előretekintve egy osztállyal feljebb is az első öt pozíciót célozzuk meg. Olyan játékosok is érdeklődnek, akik más Megyei I. és II. osztályú egyleteknek is meghatározó játékosai, és szívesen játszanának nálunk. Minimum 4-5 fajsúlyos játékos igazolás szükséges mindenképpen a nyáron ahhoz, hogy markáns csapat legyünk egy osztállyal feljebb is.

Lesz-e nagy játékosmozgás, illetve Kurucsai Milán dolgozhat-e tovább a csapat élén?
Milán kapcsán elmondható, hogy nem tervezünk változást. Én az a típusú vezető vagyok, aki ha megállapodik valamiben, akkor azt végigviszem, és jelen helyzetben nincs oka a váltásnak. Csak akkor lesz változás, ha Milán másképp gondolja, de reméljük nem tervezi ezt a lépést. A csapatban az utolsó mérkőzéseken játszott keret 90%-a marad, elég nagy a keretünk, amiből egy 10-15 fő távozik, vagy abbahagyja a futballt.

A szezonzárón kiderült, hogy UFC-s csapatok fognak SC Hírös-Ép mezben indulni. Mi indokolta ezt?
Ez már a kezdetektől egy megállapodás volt az UFC vezetőjével, hogy amennyiben feljebb tudunk lépni, akkor az ifjúsági csapatot, illetve ha még egy osztályt lépnénk, akkor a serdülő csapatot is ők biztosítanák részünkre. Az MLSZ új szabályzatai miatt lehet, hogy ez csak egy évig megoldható így, de erre reagálunk majd akkor.

Új szakemberek, és ezzel talán új szemlélet is beköltözött a vezetőségbe. Sikeresnek mondható egy év távlatában ez a folyamat?
Egy kicsit felkavartuk az állóvizet a városban. Összességében pozitív a megítélésünk, nőtt a nézőszámunk is, stabilan 150 fő körül mozog, a rangadókon még ennél többen is vannak. A városi sportvezetők, cégvezetők, politikusok közül is sokan érdemesnek tartották megtekinteni a találkozókat. A fő profilunk viszont nem változott, továbbra is a gyermeklabdarúgás az elsődleges, és ebben szeretnénk minél előrébb lépni.

Rendkívül sikeres az utánpótlás képzés, több korosztályban a Kölyökliga dobogóján a csapatok, kiemelkedő sikereket aratnak a fiatalok határainkon innen és túl is, nő a létszám. Mi a siker titka?
A titok a munka. A csoportokat leszűkítettük maximum 15 főre, minden csoporttal két edző foglalkozik. Amennyire csak lehet, az edzőinket képezzük, segítjük őket. A gyerekfociban rendkívül tapasztalt Koós Károly tartja kézben az utánpótlásunkat. Nagy edzés- és mérkőzés számmal dolgozunk, idén emellett Coerver® Coaching képzési központ lettünk, mely módszernek alapelve a 6-12 éves korú gyermekek képzése, az úgynevezett „aranykorban” lévőké. Ekkor lehet a legtöbb mindent megtanítani nekik.

Meddig lehet az utánpótlás kapcsán fejlődni, illetve bővíteni? Vannak-e még lyukas korosztályok?
Minden korosztályunk átlagosan jónak mondható, nincs nagy különbség. A kiugró eredmények a kiugró tehetségű játékosoktól függnek, akik húzzák az adott csapatot. Nincsenek lyukas korosztályaink, minden évfolyamon tudunk szerepelni.

Az idény közben hírt adtunk a GAMF pálya felújításáról, valamint a hallgatókkal való együttműködésről. Milyen most a kapcsolat a felsőoktatási intézménnyel és ennek a kapcsolatnak mik lehetnek a jövőre nézve a pozitív következményei?
Az évünk egyik nagyon fontos állomása volt a felsőoktatási intézménnyel való együttműködésünk. A pálya eléggé el volt hanyagolva, megfelelő szakembereket próbáltunk hozzá biztosítani. A későbbiekben is szakmai segítséget nyújtunk adott esetben, támogatjuk az egyetemista futsal bajnokságban szereplő csapatot is, és a felnőtt csapatunkban már két igazolt játékosunk van az egyetemről, Király Zsolt és Balogh Sándor. Az új idényben biztosan tudnak hozzájuk csatlakozni mások is, így ez egy építkezés eleje lehet, és ha esetleg valaki a jövőben azért választaná a Pallasz Athéné Egyetemet, mert közben az SC Hírös-Épben is tud futballozni, az egy nagy előrelépés lenne.

Megosztás!

Kapcsolódó oldalak

Vereség Hartán


Továbbra sem megy idegenben felnőtt vármegye…